League of Women Voters 10 Questions


1.    Since many of you don’t live in this county, we would like to know:

                How do you perceive Mendocino County, CA?

                What is your vision for Mendocino County?

Answer:  The big problem for all counties is the economy.  The structural problems (see 10 below) that created the 2008 financial meltdown have not been fixed, and in some cases have been made worse.

2.   In at least 8 states a photo i.d. is required to vote and voter registration restraints are so onerous in some states that even the League of Women Voters has suspended voter registration work.  How can the federal government protect the citizen’s right to vote?

Answer:  Voting Rights Act of 1965 (Wiki) should cover this, but because of the structural problems (see 10 below) it may not be enforced.

3.  How can we improve providing healthcare in this country and what will you do to support and help fund local rural health care clinics?
Answer: Single Payer Health Care is the only thing that makes any sense.  All the other industrialized countries in the world already do this and they have a healthier population than the U.S.  The Health Resources and Services Administration branch of the Department of Health and Human Services studies this issue and their recommendations should be part of the Single Payer Health Care program.

 

4.  What is your idea of a quality education?  What is your view of education reform?
Answer: The current educational system is outdated.  It was mainly designed to train factory workers, but those jobs have been exported.  The No Child Left Behind Act of 2001 (Wiki) instituted testing which changed education from teaching subjects to teaching test taking.  This is one of many laws that needs to be repealed.  In addition we could learn a lot be studying the Finnish educational system (Wiki).


5.  As our Representative, how would you vote on issues that involve protection for salmon and other listed species?  For instance, how would you have voted on H.R. 1837 (Sacramento-San Joaquin Valley Water Reliability Act)?
Answer:  The Endangered Species Act of 1973 (Wiki) requires protecting animals that are listed. This has unintended consequences.  In the case of the California central valley the unintended consequence has been to stop the flow of water to a large number of agricultural users.  I'd vote for H.R. 1837.  Salmon Conservation (Wiki) points out that when human life is at stake animals will be sacrificed.

 

6.  How do we best protect our ocean natural resources and wildlife?  Do you support off-shore oil drilling?  Do you support creation of wind energy apparatus on the continental shelf?
Answer: There is much more CO2 in ocean water than in the atmosphere which makes the water acidic.  I see CO2 as the main problem both in terms of global warming (Wiki) and ocean acidification (Wiki).  No to offshore drilling, it is too risky.  Yes, but there are technical problems that need to be solved to make wind turbines viable when they are located in deep water.

 

7.  What is your position on tax cuts and cutting of government services?
Answer:  The Reagan cut the tax rate was based on the Laffer Curve (see my Issues page: Laffer Curve).  Now the Laffer Curve is saying to raise taxes.  The tax rate for the wealthiest people should be raised from 15%  to 50%, but it should not be higher than that or we would have the same type of problem as 1980 when buying tax shelters (Wiki) was more profitable than investing.

 

8.  What, if any, specific immigration reforms do you hope to bring about if elected?
Answer:  In September 2001 there was bipartisan agreement for a major immigration reform, but the events of 9/11 killed it.  That reform should be put into effect and it supersed any post 9/11 conflicts.

 

9.  What is the first international issue you will educate yourself about when you get to Washington?
Answer:  Other countries differ from the U.S. in many respects.  We can learn a lot from those who have better outcomes.  Finland and Denmark are a couple of examples.

 

10.  Which campaign issues are the most important issues to you?
Answer:  I would call functional problems what most candidates call issues, for example: jobs, education, the environment and the economy.  The real issues are structural problems at the federal level. This relates to how the federal government operates.  An example is the removal of the checks and balances on Wall Street (Issues: Capitalism).  Until the checks and balances are restored attempts to get the economy going are doomed to failure because the underlying problem is the lack of regulation.


Instead of being the bully of the world (Wiki: Hegemony) we can get back to being a leader by restoring the principles that made our country great.

Back to Clarke 4 Congress